Nowe przepisy dotyczące rejestracji zakładów drobiu w ARiMR
Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuję, że w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej opublikowano Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2022 r. w sprawie wymagań dla zakładu drobiu, po spełnieniu których podmiot prowadzący zakład drobiu ma obowiązek dokonywania zgłoszeń do komputerowej bazy danych.
Link do rozporządzenia: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2022/2829
Rozporządzenie wchodzi w życie w dniu 6 stycznia br.
Wymaganiami dla zakładu drobiu, po spełnieniu których podmiot prowadzący zakład drobiu ma obowiązek dokonywania zgłoszeń takich jak:
1) zwiększenie lub zmniejszenie liczby ptaków i jaj wylęgowych w zakładzie drobiu,
2) zabicie ptaków z nakazu powiatowego lekarza weterynarii w zakładzie drobiu
– z podaniem liczby ptaków i jaj wylęgowych, których przybyło lub ubyło w zakładzie drobiu, oraz miejsca pochodzenia lub przeznaczenia ptaków lub jaj wylęgowych w terminie 7 dni od dnia wystąpienia tych zdarzeń.
- W przypadku padnięć lub śmierci ptaków w innych okolicznościach niż zabicie z nakazu powiatowego lekarza weterynarii w zakładzie drobiu podmiot prowadzący zakład drobiu zgłasza do komputerowej bazy danych łączną liczbę sztuk ptaków, których było z tych przyczyn w zakładzie drobiu w okresie tygodnia.
- Podmiot prowadzący:
1) rzeźnię – zgłasza do komputerowej bazy danych ubój ptaków z podaniem co najmniej liczby ptaków poddanych ubojowi oraz numeru zakładu drobiu, z którego pochodziły te ptaki;
2) zakład przetwórczy lub spalarnię – zgłasza do komputerowej bazy danych unieszkodliwienie zwłok ptaków lub jaj wylęgowych z podaniem co najmniej liczby zwłok ptaków lub jaj wylęgowych poddanych unieszkodliwieniu oraz numeru zakładu drobiu, z którego pochodziły te zwłoki lub te jaja.
- są:
1. utrzymywanie nie mniej niż:
- 350 ptaków z gatunku kura (Gallus gallus) utrzymywanych jako kury nioski lub 500 ptaków z gatunku kura (Gallus gallus) utrzymywanych jako brojlery kurze,
- 100 ptaków z gatunku kaczka (Anas platyrhynchos) lub kaczka piżmowa (Cairina moschata),
- 100 ptaków z gatunku gęś (Anser anser) lub gęś garbonosa (Anser cygnoides),
- 100 ptaków z gatunku indyk (Meleagris gallopavo),
- 350 ptaków z gatunku przepiórka japońska (Coturnix japonica),
- 100 ptaków z gatunku perlica (Numida meleagris),
- 2 ptaków z gatunku struś (Struthio camelus);
2. przetrzymywanie nie mniej niż 500 jaj ptaków z gatunków wymienionych w pkt 1 lit. a–f lub 10 jaj ptaków z gatunku wymienionego w pkt 1 lit. g.
Należy przypomnieć, że zgodnie z zapisami art. 15 Ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wszystkie podmioty prowadzące zakłady drobiu mają obowiązek rejestracji w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Ustawodawca w art. 67 Ustawy zapewnił okres dostosowawczy dla podmiotów prowadzący zakład drobiu na złożenie wniosku o nadanie zakładowi drobiu numeru.
Termin ten został określony na 3 miesiące od dnia wejścia w życie Ustawy (która wchodzi w życie w dniu 6 stycznia br.) oraz zgłaszania do komputerowej bazy danych liczby ptaków lub jaj wylęgowych odpowiednio utrzymywanych lub przetrzymywanych w zakładzie drobiu według stanu na dzień złożenia tego wniosku.
Utrzymywanie drobiu na własne potrzeby – warunki zwolnienia z rejestracji
Jeśli dana osoba przeznacza jaja czy mięso pochodzące od własnego drobiu na własne potrzeby, będzie ona zwolniona z obowiązku rejestracji.
Do czasu przyjęcia odpowiednich przepisów MRiRW zaleca powstrzymanie się od rejestracji takiego drobiu.
Pełny tekst komunikatu znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/utrzymywanie-drobiu-na-wlasne-potrzeby--warunki-zwolnienia-z-rejestracji