W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Wojewódzki Inspektorat
Weterynarii w Gdańsku


ul. Na Stoku 50
80-958 Gdańsk

Tel.: (+48) 58 302-32-52
Fax: (+48) 58 302-39-62
E-mail: sekretariat@gdansk.wiw.gov.pl

Serwis www: gdansk.wiw.gov.pl
ePUAP: /WIWET/SkrytkaESP/

NIP: 5830004509
Regon: 000092893

Inspekcja weterynaryjna w związku z ujawnionymi nieprawidłowościami zawiesza działalność zakładu

Inspekcja Weterynaryjna w Wejherowie, w związku z ujawnionymi nieprawidłowościami, zawiesza działalność zakładu

W wyniku kontroli zakładu będącego pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wejherowie zwieszono działalność zakładu w zakresie produkcji produktów mięsnych  z udziałem surowca wołowego.

W trakcie kontroli ujawniono m.in.: brak dowodów na wykorzystanie w produkcji surowca właściwej jakości, brak informacji o zachowaniu właściwych warunków rozmrażania czy przechowywania surowca. Dowody powyższe wskazywały na produkcję wyrobów mięsnych poza kontrolą właścicielską, niezgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu prawa żywnościowego, co budziło poważne wątpliwości co do bezpieczeństwa tych produktów.

Z uwagi na fakt, że stwierdzono zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie podjął działania mające na celu zabezpieczenie konsumentów przed potencjalnie niebezpieczną żywnością. W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie wydał decyzję, którą zawiesił działalność zakładu w zakresie produkcji produktów mięsnych z udziałem surowca wołowego oraz zakazał wprowadzania do obrotu wyrobów gotowych z udziałem mięsa wołowego.

Ponadto wysłano powiadomienie w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy - Rapid Alert System for Food and Feed), celem poinformowania organów właściwych do nadzoru nad odbiorcami kwestionowanych produktów.

Powiadom znajomego