Inspekcja weterynaryjna w związku z ujawnionymi nieprawidłowościami zawiesza działalność zakładu
Inspekcja Weterynaryjna w Wejherowie, w związku z ujawnionymi nieprawidłowościami, zawiesza działalność zakładu
W wyniku kontroli zakładu będącego pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Wejherowie zwieszono działalność zakładu w zakresie produkcji produktów mięsnych z udziałem surowca wołowego.
W trakcie kontroli ujawniono m.in.: brak dowodów na wykorzystanie w produkcji surowca właściwej jakości, brak informacji o zachowaniu właściwych warunków rozmrażania czy przechowywania surowca. Dowody powyższe wskazywały na produkcję wyrobów mięsnych poza kontrolą właścicielską, niezgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu prawa żywnościowego, co budziło poważne wątpliwości co do bezpieczeństwa tych produktów.
Z uwagi na fakt, że stwierdzono zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie podjął działania mające na celu zabezpieczenie konsumentów przed potencjalnie niebezpieczną żywnością. W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie wydał decyzję, którą zawiesił działalność zakładu w zakresie produkcji produktów mięsnych z udziałem surowca wołowego oraz zakazał wprowadzania do obrotu wyrobów gotowych z udziałem mięsa wołowego.
Ponadto wysłano powiadomienie w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy - Rapid Alert System for Food and Feed), celem poinformowania organów właściwych do nadzoru nad odbiorcami kwestionowanych produktów.