W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Wojewódzki Inspektorat
Weterynarii w Gdańsku


ul. Na Stoku 50
80-958 Gdańsk

Tel.: (+48) 58 302-32-52
Fax: (+48) 58 302-39-62
E-mail: sekretariat@gdansk.wiw.gov.pl

Serwis www: gdansk.wiw.gov.pl
ePUAP: /WIWET/SkrytkaESP/

NIP: 5830004509
Regon: 000092893

Stosowanie podkładek absorpcyjnych przy pakowaniu świeżego mięsa i ryb – wyniki kontroli w województwie pomorskim

W pierwszym kwartale 2018 r. terenowe jednostki  Pomorskiej Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły w nadzorowanych zakładach sektora spożywczego kontrole dotyczące prawidłowości stosowania podkładek absorpcyjnych przy pakowaniu świeżego mięsa i ryb.  

Wyniki kontroli wskazują, że w zdecydowanej większości producenci żywności stosują podkładki celulozowe, które są całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Tylko w nielicznych zakładach stosowane są podkładki zawierające sieciowy poliakrylan sodu – substancję, która w bezpośrednim kontakcie z żywnością może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumenta.  Ustalono, że w takich przypadkach wielkość zastosowanej podkładki jest odpowiednia do ilości znajdującego sięw opakowaniu produktu, zatem jej zdolność absorpcyjna nie zostaje przekroczona i nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu  z przepisami Unii Europejskiej.

W 2 na 23 skontrolowane zakłady Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła niezgodności dotyczące stosowania podkładek absorpcyjnych.  Podjęła odpowiednie działania urzędowe, w wyniku których przedsiębiorstwa spożywcze niezwłocznie wdrożyły procedury naprawcze mające na celu wyeliminowanie nieprawidłowości oraz zagwarantowanie pakowania żywności w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.

Wyniki  wyżej opisanych kontroli wskazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzane do obrotu przez przedsiębiorstwa spożywcze działające na terenie województwa pomorskiego są całkowicie bezpieczne dla konsumentów.

Powiadom znajomego