Stosowanie podkładek absorpcyjnych przy pakowaniu świeżego mięsa i ryb – wyniki kontroli w województwie pomorskim
W pierwszym kwartale 2018 r. terenowe jednostki Pomorskiej Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły w nadzorowanych zakładach sektora spożywczego kontrole dotyczące prawidłowości stosowania podkładek absorpcyjnych przy pakowaniu świeżego mięsa i ryb.
Wyniki kontroli wskazują, że w zdecydowanej większości producenci żywności stosują podkładki celulozowe, które są całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Tylko w nielicznych zakładach stosowane są podkładki zawierające sieciowy poliakrylan sodu – substancję, która w bezpośrednim kontakcie z żywnością może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumenta. Ustalono, że w takich przypadkach wielkość zastosowanej podkładki jest odpowiednia do ilości znajdującego sięw opakowaniu produktu, zatem jej zdolność absorpcyjna nie zostaje przekroczona i nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej.
W 2 na 23 skontrolowane zakłady Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła niezgodności dotyczące stosowania podkładek absorpcyjnych. Podjęła odpowiednie działania urzędowe, w wyniku których przedsiębiorstwa spożywcze niezwłocznie wdrożyły procedury naprawcze mające na celu wyeliminowanie nieprawidłowości oraz zagwarantowanie pakowania żywności w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.
Wyniki wyżej opisanych kontroli wskazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzane do obrotu przez przedsiębiorstwa spożywcze działające na terenie województwa pomorskiego są całkowicie bezpieczne dla konsumentów.
Wyniki kontroli wskazują, że w zdecydowanej większości producenci żywności stosują podkładki celulozowe, które są całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Tylko w nielicznych zakładach stosowane są podkładki zawierające sieciowy poliakrylan sodu – substancję, która w bezpośrednim kontakcie z żywnością może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumenta. Ustalono, że w takich przypadkach wielkość zastosowanej podkładki jest odpowiednia do ilości znajdującego sięw opakowaniu produktu, zatem jej zdolność absorpcyjna nie zostaje przekroczona i nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej.
W 2 na 23 skontrolowane zakłady Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła niezgodności dotyczące stosowania podkładek absorpcyjnych. Podjęła odpowiednie działania urzędowe, w wyniku których przedsiębiorstwa spożywcze niezwłocznie wdrożyły procedury naprawcze mające na celu wyeliminowanie nieprawidłowości oraz zagwarantowanie pakowania żywności w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.
Wyniki wyżej opisanych kontroli wskazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzane do obrotu przez przedsiębiorstwa spożywcze działające na terenie województwa pomorskiego są całkowicie bezpieczne dla konsumentów.