WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW PODTYPU H5N8
WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW PODTYPU H5N8
Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u dzikich ptaków w woj. zachodniopomorskim oraz państwach członkowskich UE istnieje realne zagrożenie wystąpienia tej choroby na terytorium województwa pomorskiego.
Wirus ptasiej grypy może się charakteryzować następującymi cechami:
- wysoki stopień zaraźliwości (choroba rozwija się w stadzie bardzo szybko);
- umiarkowana śmiertelność;
- występowanie objawów niespecyficznych takich jak:
- apatia,
- zmniejszone pobieranie paszy i wody,
- spadek produkcji.
Potencjalnym źródłem zakażenia mogą być dzikie ptaki wędrowne, bytujące w sąsiedztwie zbiorników wodnych. Stąd też należy pamiętać, że przyczyną pojawienia się zakażenia może być nieodpowiednie zabezpieczenie przed ich dostępem paszy i ściółki oraz obiektów, w których utrzymywany jest drób.
NAJBARDZIEJ WRAŻLIWE SĄ INDYKI I KURY.
GĘSI I KACZKI, W ZNACZNIE MNIEJSZYM STOPNIU.
U DROBIU MOŻLIWY RÓWNIEŻ PRZEBEG BEZOBJAWOWY.
GĘSI I KACZKI, W ZNACZNIE MNIEJSZYM STOPNIU.
U DROBIU MOŻLIWY RÓWNIEŻ PRZEBEG BEZOBJAWOWY.
W związku z powyższym, jako hodowcy drobiu powinni Państwo podjąć działania mające na celu aktywną ochronę swoich ferm przed możliwością zakażenia wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.
Do działań takich należy zaliczyć:
- Zabezpieczenie obiektów na fermach przed dostępem dzikich ptaków, w celu uniemożliwienia im kontaktu z utrzymywanym drobiem oraz paszą. Dotyczy to w szczególności ferm zlokalizowanych w sąsiedztwie miejsc bytowania dzikich ptaków wędrownych.
- Rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji, celem uniknięcia wprowadzenia na fermę wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków, przez osoby mające bezpośredni kontakt z utrzymywanym drobiem (hodowcy oraz zatrudniony personel).
- Bezwzględne przestrzeganie zakazu wprowadzania na fermy osób nieupoważnionych.
- Sprawdzanie przez hodowców wpisów potwierdzających przeprowadzenie dezynfekcji środków transportu zwierząt, pasz i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wjazdem na teren fermy oraz ocena wizualna skuteczności udokumentowanych zabiegów mycia i dezynfekcji tych pojazdów.
- Niezwłoczne informowanie Powiatowych Lekarzy Weterynarii o zaobserwowaniu u drobiu niepokojących objawów, mogących sugerować wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej.
Gdańsk, listopad 2016 r. Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku
Wersja pdf