ZHW w Gdańsku rozpoczęło badania w kierunku wykrywania materiału genetycznego wirusa SARS-CoV-2 w produktach żywnościowych (przetwory rybne i przetwory mleczne) oraz opakowaniach.25.08.2021

ZHW w Gdańsku rozpoczęło badania w kierunku wykrywania materiału genetycznego wirusa SARS-CoV-2 w produktach żywnościowych (przetwory rybne i przetwory mleczne) oraz opakowaniach.

25.08.2021

ZHW w Gdańsku rozpoczęło badania w kierunku wykrywania materiału genetycznego wirusa SARS-CoV-2 w produktach żywnościowych (przetwory rybne i przetwory mleczne) oraz opakowaniach.

Koszt badania – 300 zł brutto za 1 próbkę plus dodatkowo 150 zł brutto/próbkę w przypadku badania potwierdzającego wynik dodatni.

Wymagania dotyczące próbek dostarczanych do ZHW w Gdańsku w kierunku wykrywania obecności materiału genetycznego wirusa SARS-CoV-2:
  • Ryby mrożone – minimum 300 g produktu, dostarczone w warunkach -18oC
  • Przetwory rybne (np. konserwy) – minimum 300 g produktu dostarczone w warunkach chłodniczych (do 5oC)
  • Przetwory mleczne – minimum 300 g produktu dostarczone w warunkach chłodniczych (do 5oC)
  • Wymazy z opakowań – wymaz zanurzony w płynie do transportu wirusów/PBS/płynie utrwalającym RNA – dostarczone w warunkach chłodniczych (do 5oC)

Do dostarczanych próbek  należy załączyć  wypełnioną umowę na badanie – formularz do ściągnięcia w zakładce Laboratorium ZHW - Umowy na badania.

Próbki dostarczone do ZHW do wtorku do godziny 12.00 – wynik w środę do godziny 15.30. Próbki dostarczone do czwartku do godziny 12.00 – wynik w piątek do godziny 15.30. Podane godziny są orientacyjne. ZHW w Gdańsku zastrzega sobie możliwość zmiany podanych terminów w zależności od ilości badanych próbek.

metryczka


Wytworzył: Agnieszka Świątalska (25 sierpnia 2021)
Opublikował: Wojciech Zalewski (8 października 2021, 13:19:08)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 83